Els treballadors socials demanen construir una "cultura de la cura"

Adverteixen que cal formar i donar suport als professionals del sector per evitar els riscos derivats de la seva tasca


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) adverteix que les situacions que gestionen el treballadors dels serveis socials, com ara les dificultats econòmiques, les malalties i l'estrès de les persones ateses, poden provocar un desgast amb diversos riscos per als professionals, però també pels usuaris.

En aquest sentit, l'entitat demana a la Generalitat un estudi per conèixer els efectes del treball social sobre els professionals del sector, per exemple les baixes vinculades al desgast, amb l'objectiu de prendre mesures per prevenir-los.

Des de TSCAT asseguren que la Llei de Serveis Socials, que garanteix la supervisió, el suport tècnic i la formació permanent dels treballadors socials, podria ser insuficient i és per això que reclamen la realització d'una diagnosi acurada que permeti extreure conclusions i actuar en conseqüència.

Així mateix, el Col·legi posa de manifest la necessitat de construir una "cultura de la cura" al voltant de tres eixos: el dret a cuidar a l'altre, el dret a cuidar-se un mateix i la responsabilitat de les organitzacions de cuidar les persones.

Supervisió dels professionals

En aquesta línia, el TSCAT compta amb un servei de formació de supervisors, encarregats de generar espais de revisió i suport que permetin millorar les metodologies de treball i la intervenció professional, així com detectar riscos, resoldre conflictes i promoure l’autocura personal.

En el primer any s’han completat dues edicions d’un curs que ha format 33 supervisores en el marc d’una experiència pionera de supervisió, ja que es tracta del primer col·legi professional de tot l’Estat que ofereix aquest servei.

La directora i la coordinadora del programa de formació en supervisió, Carmina Puig i Amparo Porcel, intervindran avui en l’acte de cloenda del curs, a dos quarts de cinc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (Sant Pere més Baix, 7). Puig, que a més de treballadora social és psicòloga i doctora en antropologia social, entén la supervisió com un espai on “reflexionar sobre la tasca i generar pràctiques i instruments per evitar instal·lar-se en el malestar, que no només afecta el professional sinó que es trasllada també a la persona atesa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article